Η πιο σπουδαία νίκη είναι η νίκη του εαυτού μας

images (38)

Η ζωή του ανθρώπου είναι ένας συνεχής αγώνας, που παίρνει διάφορες διαστάσεις και μορφές. Κάθε εκδήλωση του αγώνα αυτού έχει τις ρίζες της στον άνθρωπο, αφού ο ίδιος είναι υποκινητής του.

Ανυπέρβλητα εμπόδια παρεμποδίζουν το δρόμο που φτιάχνει ο καθένας μας στη ζωή του και μαζί με αυτά παρουσιάζονται χιλιάδες άλλα από τις δόλιες πράξεις όσων επιβουλεύονται την ανοδική πορεία του. Για να αντιμετωπίζει τα αλλεπάλληλα προβλήματα που παρουσιάζονται σε κάθε του βήμα, ο άνθρωπος οφείλει να μένει σταθερός και αγέρωχος στις απόψεις του. Ιδιαίτερα για τον άνισο αγώνα κατά του κακού απαιτείται ατσαλένιο φρόνημα για να χαλιναγωγηθεί η έμφυτη ροπή προς το κακό.  Ο άνθρωπος πρέπει να νικήσει τον εαυτό του. Η νίκη αυτή δεν είναι εύκολη και έχει αποφασιστική σημασία για την ζωή του καθενός. Είναι αυτό που θα ονόμαζε κανείς ηθική τελείωση.

Ο άνθρωπος που είναι κυρίαρχος του εαυτού του ελέγχει τα θέλω του, περιορίζει τις επιθυμίες του, συγκρατεί τις ορμές των ενστίκτων του , δαμάζει τα πάθη του, αντέχει στα έντονα συναισθήματα κι έχει την δύναμη να καθυποτάξει τη ροπή προς την ακολασία. Είναι αναμφισβήτητο ότι ο άνθρωπος θα δικαιωθεί με την ατομική του επιτυχία και την κοινωνική και εθνική προσφορά.

Θα μπορούσε, ίσως, δικαιολογημένα να πιστέψει κάποιος ότι ο άνθρωπος είναι δέσμιος καθιερωμένων αρχών, που του επιβάλλει ένα πολύπλοκο περιβάλλον και τις ακολουθεί ανίσχυρος να αντιδράσει. Αν πραγματικά συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε ο άνθρωπος έχει ένα μόνιμο εχθρό,  τον εαυτό του. Κι όμως, ούτε ο εαυτός μας είναι εχθρός, αν φροντίσουμε συνειδητά και με περίσκεψη για τις λιγοστές του απαιτήσεις, ούτε και ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ανελεύθερος. Ελεύθερος δεν είναι αυτός που κάνει ό,τι θέλει αλλά ό,τι είναι σωστό για τον εαυτό του και για τους γύρω του. Αφού λοιπόν η ελευθερία είναι πνευματική διαδικασία, συμβαδίζει με την πνευματική ωριμότητα, που πετυχαίνει κανείς με το ψυχικό του σθένος και την επιμονή του. Άμεση συνέπεια είναι ότι η αληθινή ελευθερία είναι η δυνατή θέληση με την οποία επιβάλλεται κανείς  στον ίδιο του τον εαυτό, είναι το συνώνυμο της αυτοκυριαρχίας και εφόσον ο καθένας αναγνωρίζει ορισμένα δικαιώματα στον εαυτό του, συμφιλιώνεται με αυτόν. Πώς είναι δυνατόν να επέλθει σύγκρουση της θέλησης μας με το πανίσχυρο εγώ μας τη στιγμή που έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την σωματική του ευεξία και την ψυχική του ηρεμία; Ψυχή και σώμα συνεργάζονται αδελφικά.  Μια αποκρυσταλλωμένη λογική κατευθύνει τα συναισθήματα και ψυχολογικά του προβλήματα, καθορίζει την σωστή  θέση απέναντι στην κοινωνική ζωή, δίνει προσανατολισμούς με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία.

Aς εξετάσουμε την στάση των δύο εκείνων ανδρών της αρχαιότητας, τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη, κατά της κρίσιμης αντιμετώπισης των εχθρικών δυνάμεων της Ανατολής. Αν ο Θεμιστοκλής αντιδρούσε το ίδιο αυταρχικά, όπως ο Ευρυβιάδης, ίσως να μην πετύχαιναν τον άθλο της Σαλαμίνας. Αν δεν είχε κυριαρχήσει ο ίδιος στον εαυτό του, δεν θα κατάφερνε να πλησιάσει τον αντίπαλό του. Έτσι συνεργάστηκαν και πέτυχαν.

Αυτοκυριαρχία είναι το προτέρημα του ανθρώπου να αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση, έτσι ώστε να αφήσει την κρίση του να λειτουργήσει σωστά. Έτσι, αναγνωρίζεται από τους άλλους, γίνεται συνεργάσιμο μέλος στην κοινωνία και αποκτά αυτοπεποίθηση. Η ευτυχία θα είναι τίμημα του επίπονου αυτού εσωτερικού αγώνα του ανθρώπου στην προσπάθειά του να κατανικήσει τα ξεσπάσματα της εγωιστικής διάθεσης του απαιτητικού εαυτού του.

Advertisements
This entry was posted in Αταξινόμητα. Bookmark the permalink.

One Response to Η πιο σπουδαία νίκη είναι η νίκη του εαυτού μας

  1. Ο/Η Athans Ilus λέει:

    Συμφωνώ και δεν συμφωνώ…Ωραία παρουσίαση του άρθρου,αλλά σε κάποια σημεία διαφωνώ.Αυτό φυσικά,είναι η δική μου απόψη,ο καθένας αξιολογεί διαφορετικά 🙂

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s